Kodėl verta rinktis grikius saldžiai?
Grikiai puikiai dera tiek su pikantiškais, tiek su saldžiais ingredientais. Jų žemės skonio profilis subalansuotas, todėl praturtintas natūraliu saldumu (pvz., vaisiais, cinamonu ar medumi), jis tampa dar sodresnis. Saldžios grikių košės gali būti puiki alternatyva įprastoms avižoms, ypač tiems, kurie ieško baltymingesnio, ilgiau sotumo jausmą išlaikančio patiekalo.
Kaip paruošti bazinę saldžią grikių košę?
Bazinis receptas – paprastas, tačiau jį galima laisvai pritaikyti pagal skonį:
- 1 dalis plikytų grikių (arba paprastų, išmirkytų per naktį);
- 2 dalys vandens arba augalinio pieno (migdolų, avižų, kokosų);
- žiupsnelis druskos;
- pasirenkamas saldiklis (medus, klevų sirupas, datulės, agavų sirupas).
Užvirkite vandenį ar pieną, suberkite grikius, virkite ant lėtos ugnies 15–20 minučių, kol išbrinks. Pabaigoje įmaišykite pasirinkto saldiklio ir papildomų ingredientų pagal skonį.
1. Kakavinė grikių košė – šokolado mėgėjams
Kakava su grikiais – netikėtas, bet labai gardus derinys. Tiesiog į košę įmaišykite šaukštelį nesaldintos kakavos miltelių, šiek tiek banano ar datulių tyrės saldumui ir lašelį vanilės ekstrakto. Ant viršaus galite uždėti juodojo šokolado drožlių ar riešutų sviesto – tai bus tikra energijos bomba be pridėtinio cukraus.
2. Grikiai su keptais obuoliais ir cinamonu
Orkaitėje kepti obuoliai su cinamonu puikiai dera su grikiais. Supjaustykite obuolius gabalėliais, pabarstykite cinamonu ir šlakeliu medaus, kepkite 20 minučių 180°C orkaitėje. Sumaišykite su šilta grikių koše ir pabarstykite graikiniais riešutais – tai jaukumo pilnas patiekalas rudens rytui.
3. Egzotiška grikių košė su kokosais ir ananasais
Grikių košę išvirkite kokosų piene, įberkite trupučio druskos ir šaukštelį kokosų drožlių. Ant viršaus – konservuoti ar švieži ananasai, šiek tiek laimo sulčių ir mėtų. Šis derinys puikiai tinka vasaros pusryčiams ar net desertui.
4. Uogų bomba – grikiai su šilauogėmis, avietėmis ir chia sėklomis
Į virintą košę įmaišykite šviežias arba šaldytas šilauoges ir avietes. Įdėkite šaukštą chia sėklų, kurios suteiks tekstūros ir papildomų maistinių medžiagų. Galite paskaninti trupučiu agavų sirupo ir užberti šiek tiek granolos traškumui.
5. Rudeninė grikių košė su moliūgų tyre
Grikius išvirkite su cinamonu, imbieru ir muskatu, o pabaigoje įmaišykite kelis šaukštus moliūgų tyrės. Patiekite su skrudintais moliūgų sėklomis, šlakeliu medaus ir trupučiu augalinio grietinėlės. Tai šilta, soti ir aromatinga košė vėsiems rytams.
6. Grikiai su bananu ir riešutų sviestu
Ši versija labai tinka vaikams – į karštą košę įmaišykite trintą bananą, šaukštelį riešutų sviesto (žemės, migdolų ar anakardžių) ir pabarstykite smulkintais migdolais. Šis derinys ne tik skanus, bet ir aprūpina energija visai dienai.
Patarimai ir variacijos pagal sezoniškumą
Saldžios grikių košės – universalios. Pavasarį galima naudoti šviežias uogas ar rabarbarus, vasarą – šilauoges, vyšnias, slyvas, rudenį – moliūgus, kriaušes, obuolius, o žiemą – džiovintus vaisius, cinamoną ir kakavą. Pridėjus riešutų, sėklų, augalinio pieno ar supermaisto (spirulinos, maca, acai) – galima kurti begales variacijų.
DUK: dažniausiai užduodami klausimai
Ar galima naudoti skrudintus grikius saldžiai?
Taip, bet geriau rinktis ne skrudintus (plikytus), nes jie švelnesnio skonio ir geriau dera su saldžiais priedais.
Ar galima virti grikius piene?
Taip, tiek gyvuliniame, tiek augaliniame. Augaliniai (avižų, migdolų, kokosų) suteikia papildomų skonių ir puikiai tinka saldžioms versijoms.
Kaip saldinti be cukraus?
Naudokite natūralius saldiklius – bananus, datules, medų, klevų ar agavų sirupą. Taip išvengsite perdirbto cukraus ir išlaikysite subalansuotą mitybą.
Ar tinka šaldyti saldžią grikių košę?
Taip, galite ją virti didesniu kiekiu ir užšaldyti porcijomis. Atšildykite per naktį šaldytuve ir pakaitinkite ryte.
Kiek laiko išlaiko šviežumą šaldytuve?
Laikoma sandariame inde, šaldytuve saldi grikių košė išlieka šviežia 3–4 dienas.
Malonumas eksperimentuoti kasdienėje virtuvėje
Saldžios grikių košės atveria naują šio produkto pusę. Iš pirmo žvilgsnio paprastas ir tradicinis ingredientas tampa kūrybišku pagrindu daugybei skonių variacijų. Nesvarbu, ar mėgstate šokoladinius, vaisinius ar prieskoninius patiekalus – saldi grikių košė visada gali būti pritaikyta jūsų nuotaikai ir metų laikui. O svarbiausia – tai maistinga, sveika ir lengvai paruošiama alternatyva įprastiems saldiems pusryčiams.