Trumpa imbierinių sausainių istorija
Imbieriniai kepiniai žinomi jau nuo viduramžių. Iš pradžių jie buvo kepami vienuolynuose ir turėjo gydomųjų savybių, nes imbieras, cinamonas bei gvazdikėliai buvo vertinami kaip sveikatą stiprinantys prieskoniai. Vėliau imbieriniai sausainiai tapo neatsiejama Kalėdų tradicija daugelyje Europos šalių. Kiekvienas regionas turi savo variantą – nuo minkštų ir purių iki kietesnių, tinkamų dekoruoti ar net statyti imbierinius namelius.
Ingredientai imbieriniams sausainiams su medumi
Šiam receptui prireiks paprastų, tačiau šventinę dvasią kuriančių produktų:
- 100 g sviesto (minkšto);
- 120 g cukraus (geriausia – rudojo);
- 150 g medaus;
- 1 kiaušinis;
- 400 g miltų (gali prireikti daugiau minkant);
- 1 arbatinis šaukštelis sodos;
- 1 arbatinis šaukštelis malto imbiero;
- 1 arbatinis šaukštelis cinamono;
- ½ arbatinio šaukštelio maltų gvazdikėlių;
- žiupsnelis druskos.
Norint dekoruoti sausainius, papildomai prireiks cukraus pudros, baltymo ir kelių lašų citrinos sulčių glajui.
Žingsnis po žingsnio receptas
1. Tešlos paruošimas
Sviestą išsukite su cukrumi iki purumo. Įmaišykite medų ir kiaušinį, gerai išplakite. Atskirame dubenyje sumaišykite miltus, sodą, druską ir prieskonius. Po truputį berkite į sviesto mišinį, kol susiformuos vientisa tešla.
2. Tešlos brandinimas
Tešlą suvyniokite į maistinę plėvelę ir padėkite šaldytuve bent 1–2 valandoms. Geriausia – pernakt. Taip ji taps tvirtesnė ir lengviau kočiosite.
3. Formavimas
Ant miltais pabarstyto paviršiaus tešlą iškočiokite iki 3–5 mm storio. Formelėmis išspauskite įvairias šventines figūras: žvaigždutes, eglutes, širdeles ar žmogeliukus.
4. Kepimas
Sausainius dėkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos. Kepkite iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje apie 8–10 minučių, kol krašteliai švelniai paruduos. Nepamirškite – sausainiai greitai dega, tad atidžiai stebėkite!
5. Dekoravimas
Atvėsusius sausainius galite dekoruoti baltyminiu glajumi. Glajui išplakite vieną kiaušinio baltymą su 150 g cukraus pudros ir keliais lašais citrinos sulčių. Panaudokite konditerinį maišelį arba paprastą maišelį su nupjautu kampučiu.
Naudingi patarimai kepėjams
- Jei mėgstate minkštesnius sausainius, kepkite juos šiek tiek trumpiau;
- Kietesnius sausainius lengviau dekoruoti – jie puikiai tinka imbieriniams nameliams;
- Tešlą galite užšaldyti ir panaudoti vėliau – tai patogu prieš šventes;
- Sausainius laikykite sandariame inde – taip jie išsilaikys trapūs ir kvapnūs ilgiau;
- Norėdami išgauti ryškesnį skonį, galite įlašinti šaukštelį vanilės ekstrakto ar dėti truputį muskato riešuto.
DUK: dažniausiai užduodami klausimai
Ar galima medų pakeisti kitu saldikliu?
Taip, galite naudoti sirupą ar melasą, tačiau medus suteikia ypatingą aromatą ir natūralų saldumą.
Kiek ilgai galima laikyti imbierinius sausainius?
Sandariame inde jie išlieka švieži apie 2–3 savaites. Jei nori išlaikyti drėgnesnius, kartu galima įdėti obuolio skiltelę.
Ar šiuos sausainius galima kepti su vaikais?
Žinoma! Formelių spaudimas ir dekoravimas – puiki pramoga vaikams, padedanti kurti šventinę nuotaiką.
Kada geriausia pradėti kepti Kalėdinius sausainius?
Dažniausiai jie kepami likus savaitei iki švenčių, kad spėtų subręsti ir įgauti dar daugiau skonio.
Ar imbieriniai sausainiai tinka dovanoms?
Taip, gražiai supakuoti sausainiai yra nuostabi rankų darbo dovana, kuri pradžiugins kiekvieną.
Šventinė nuotaika su kvapniais kepiniais
Kepdami imbierinius sausainius namuose sukuriate ne tik skanų desertą, bet ir ypatingą atmosferą. Kvapai, šypsenos, bendras darbas virtuvėje – visa tai tampa neatsiejama Kalėdų dalimi. Pasitelkę paprastą receptą su medumi, galite atrasti naują tradiciją, kuri kasmet suburs šeimą prie vieno stalo ne tik ragauti, bet ir dalintis džiaugsmu.