Kodėl mityba tokia svarbi?
Kai organizmas silpsta dėl viduriavimo ar vėmimo, jis praranda ne tik vandenį, bet ir elektrolitus – natri, kalį, magnį. Šie mikroelementai būtini normaliai širdies, nervų sistemos ir raumenų veiklai. Netinkama mityba gali dar labiau apsunkinti virškinimo sistemą, todėl svarbu rinktis lengvai virškinamus, skysčių ir mineralų gausius produktus.
Ką valgyti pirmosiomis dienomis?
Pirmosiomis dienomis rekomenduojama rinktis lengvai virškinamą maistą, kuris nedirgina skrandžio ir žarnyno gleivinės. Tinka:
- Ryžių košė arba virti balti ryžiai;
- Bananas – minkštas, lengvai virškinamas ir turtingas kaliu;
- Virta morka ar bulvė be prieskonių;
- Lengvas vištienos sultinys be riebalų;
- Skrudinta balta duona arba sausi trapučiai.
Šie produktai priklauso vadinamajai BRAT dietai (bananai, ryžiai, obuoliai, skrudinta duona), kuri rekomenduojama susilpnėjusiam virškinimui.
Ką gerti, kai silpsta organizmas?
Skysčių atstatymas yra svarbiausia užduotis. Vandenį reikia gerti mažais gurkšneliais, kad nesukeltų papildomo vėmimo. Be paprasto vandens, rekomenduojama vartoti:
- Elektrolitų tirpalus, parduodamus vaistinėse;
- Silpną ramunėlių ar mėtų arbatą – jos ramina skrandį;
- Lengvą vištienos ar daržovių sultinį;
- Praskiestas obuolių ar morkų sultis (nedideliais kiekiais).
Reikėtų vengti gazuotų gėrimų, kavos, stiprios arbatos ar sulčių su dideliu cukraus kiekiu, nes jos gali dirginti žarnyną.
Kada galima grįžti prie įprasto maisto?
Po 2–3 dienų, jei simptomai lengvėja, galima po truputį įtraukti daugiau baltymų ir angliavandenių turinčių produktų: virtą vištieną, žuvį, bulves, makaronus. Pieno produktų, ypač riebių, reikėtų vengti bent savaitę, nes jie gali sukelti viduriavimo paūmėjimą.
Kokio maisto vengti?
Jei viduriuojate ar vemiate, būtina vengti riebaus, kepto maisto, prieskoningų patiekalų, gazuotų gėrimų, alkoholio. Taip pat nerekomenduojama valgyti žalių daržovių, nes jos gali dirginti žarnyną ir sulėtinti gijimą.
Naudingi patarimai silpstančiam organizmui
Be tinkamos mitybos, labai svarbu ir gyvenimo būdas. Reikėtų kuo daugiau ilsėtis, vengti fizinio krūvio, miegoti pakankamai valandų. Naudinga valgyti mažomis porcijomis, bet dažnai – tai padeda išvengti papildomo skrandžio dirginimo.
DUK
Kiek laiko galima laikytis lengvos dietos?
Dažniausiai pakanka kelių dienų, kol atsistato virškinimas. Jei simptomai užsitęsia, būtina kreiptis į gydytoją.
Ar galima vartoti pieno produktus?
Pieno produktai, ypač riebūs, nerekomenduojami pirmą savaitę, nes jie gali pabloginti viduriavimą.
Ar padeda probiotikai?
Taip, probiotikai gali padėti atkurti žarnyno mikroflorą ir pagreitinti sveikimą, tačiau juos reikėtų vartoti pasitarus su gydytoju.
Kada kreiptis į medikus?
Jei viduriavimas ar vėmimas tęsiasi ilgiau nei 3 dienas, atsiranda kraujo išmatose, stiprus pilvo skausmas ar aukšta temperatūra, būtina kreiptis į gydytoją.
Kas padeda jaustis geriau kasdienybės metu
Silpstant organizmui svarbiausia – kantrybė ir tinkama priežiūra. Lengvas, subalansuotas maistas, skysčių atstatymas ir poilsis leidžia organizmui atsigauti greičiau. Kartais pakanka paprastų priemonių, kad palengvėtų savijauta, o kūnas turėtų daugiau jėgų grįžti į įprastą ritmą.
