Kodėl mityba tokia svarbi sergant Bechterevo liga?
Uždegimas yra pagrindinis Bechterevo ligos variklis. Tam tikri maisto produktai gali didinti uždegiminius procesus organizme, o kiti – priešingai, padeda juos mažinti. Subalansuota dieta stiprina imuninę sistemą, suteikia organizmui reikiamų maistinių medžiagų ir mažina ligos simptomų paūmėjimus.
Produktai, kurie mažina uždegimą
Į kasdienę mitybą rekomenduojama įtraukti produktus, turinčius priešuždegiminių savybių. Pavyzdžiui, riebioji žuvis (lašiša, skumbrė, sardinės) yra puikus omega-3 riebalų rūgščių šaltinis, kurie mažina sąnarių skausmą ir standumą. Alyvuogių aliejus, riešutai bei sėklos taip pat turi teigiamą poveikį, nes aprūpina organizmą sveikaisiais riebalais.
Daržovės, ypač žalios lapinės (špinatai, kopūstai, brokoliai), gausios antioksidantų ir skaidulų, padeda kovoti su uždegimu. Vaisiai, tokie kaip uogos, apelsinai ar obuoliai, suteikia vitamino C ir kitų junginių, kurie stiprina imunitetą. Prieskoniai – ciberžolė ir imbieras – pasižymi stipriomis priešuždegiminėmis savybėmis.
Kokie produktai gali pabloginti būklę?
Sergant Bechterevo liga reikėtų vengti maisto, kuris didina uždegimą. Tai – daug cukraus turintys produktai, rafinuoti miltai, gazuoti gėrimai ir greitas maistas. Perdirbta mėsa (dešros, dešrelės, rūkytos mėsos gaminiai) taip pat gali skatinti uždegiminius procesus. Daug sočiųjų riebalų turintys produktai, tokie kaip riebūs pieno gaminiai ar kepti patiekalai, gali padidinti simptomų paūmėjimą.
Mitybos planavimas kasdienai
Subalansuota mityba turėtų apimti šviežias daržoves, vaisius, viso grūdo produktus, žuvį bent 2–3 kartus per savaitę, augalinius aliejus ir ribotą kiekį liesos mėsos. Svarbu užtikrinti pakankamą kalcio ir vitamino D kiekį, nes Bechterevo liga didina osteoporozės riziką. Puikus pasirinkimas – migdolai, brokoliai, pieno alternatyvos su kalcio papildais.
Skysčių vartojimo svarba
Vanduo padeda palaikyti normalią sąnarių funkciją ir iš organizmo šalinti toksinus. Rekomenduojama gerti bent 1,5–2 litrus vandens per dieną, vengiant saldintų gėrimų ir perteklinio kavos kiekio, kuris gali skatinti kalcio netekimą.
Kineziterapija ir mityba – geriausias derinys
Vien tik mitybos nepakanka. Geriausi rezultatai pasiekiami, kai ji derinama su reguliaria fizine veikla ir kineziterapija. Tinkamai parinkti pratimai padeda palaikyti sąnarių judrumą, o sveika mityba mažina uždegimą ir suteikia energijos kasdienai.
DUK
Ar Bechterevo liga gali būti valdoma vien mityba?
Ne, mityba nepakeičia gydymo, bet ji gali ženkliai pagerinti savijautą ir sumažinti uždegimo lygį.
Kokie prieskoniai labiausiai padeda mažinti uždegimą?
Ciberžolė ir imbieras yra vieni veiksmingiausių natūralių priešuždegiminių prieskonių.
Ar galima vartoti pieno produktus?
Taip, bet geriau rinktis liesus arba augalinės kilmės alternatyvas, praturtintas kalciu.
Kiek dažnai reikėtų valgyti žuvį?
Rekomenduojama 2–3 kartus per savaitę, kad organizmas gautų pakankamai omega-3 riebalų rūgščių.
Maži kasdieniai pokyčiai, didelis skirtumas
Kasdien pasirinkdami daugiau šviežių, natūralių produktų, ribodami cukrų ir perdirbtą maistą, galite pastebėti teigiamą poveikį savo sveikatai. Net ir nedidelės mitybos korekcijos ilgainiui padeda sumažinti uždegimą, pagerinti energijos lygį ir gyventi pilnavertiškesnį gyvenimą su Bechterevo liga.
