Tulžies pūslės akmenligė: ką valgyti iki ir po operacijos

Tulžies pūslės akmenligė – viena dažniausių virškinimo sistemos ligų, pasireiškianti akmenų susidarymu tulžies pūslėje. Šie akmenys gali sukelti stiprų skausmą, virškinimo sutrikimus, pykinimą ir net ūmius priepuolius, vadinamus tulžies kolikomis. Vienas svarbiausių veiksnių valdant šią ligą yra mityba – tiek prieš chirurginį gydymą, tiek po operacijos.

Kodėl mityba tokia svarbi?

Tulžies pūslė kaupia ir išskiria tulžį, kuri padeda skaidyti riebalus. Kai joje susidaro akmenys, tulžies tėkmė gali sutrikti, o riebių ar sunkiai virškinamų patiekalų vartojimas sukelia skausmingus simptomus. Todėl tinkama mityba sumažina priepuolių riziką, o po operacijos padeda virškinimo sistemai prisitaikyti prie pokyčių.

Ką valgyti prieš operaciją?

Kol laukiama chirurginio gydymo, svarbu rinktis lengviau virškinamus produktus ir vengti akmenų judėjimą skatinančių patiekalų. Mitybos gairės prieš operaciją:

  • Liesi baltymai – vištiena, kalakutiena, žuvis, kiaušinių baltymai.
  • Daržovės – troškintos, virtos, bet ne keptos aliejuje.
  • Vaisiai – bananai, obuoliai, kriaušės; vengti rūgščių ir labai riebių vaisių.
  • Grūdiniai produktai – avižos, ryžiai, grikiai, pilno grūdo duona.
  • Mažai riebalų turintys pieno produktai – jogurtas, varškė, kefyras.

Reikėtų vengti riebių, keptų, aštrių patiekalų, rūkytos mėsos, šokolado ir gazuotų gėrimų. Alkoholis taip pat griežtai nerekomenduojamas.

Mityba po tulžies pūslės operacijos

Po cholecistektomijos (tulžies pūslės pašalinimo) virškinimo sistema turi prisitaikyti, nes tulžis nebesikaupia pūslėje, o tiesiogiai teka į žarnyną. Tai reiškia, kad organizmui sunkiau apdoroti didelius riebalų kiekius vienu metu. Todėl mitybos rekomendacijos po operacijos yra ypač svarbios:

  • Pirmos dienos – skaidrūs skysčiai, sultiniai, vėliau pereinama prie minkšto, virto maisto.
  • Valgyti dažnai ir mažomis porcijomis – 5–6 kartus per dieną.
  • Riboti riebalus – vengti keptų patiekalų, riebios mėsos, riebių pieno produktų.
  • Įtraukti skaidulas – palaipsniui didinti daržovių, vaisių ir pilno grūdo produktų kiekį.
  • Vengti dujų kaupimą skatinančių produktų – pupelių, kopūstų, gazuotų gėrimų.

Kokie produktai padeda lengviau virškinti?

Virškinimui naudingi lengvi ir liesi produktai. Avižų košė ramina skrandį ir suteikia skaidulų, liesa mėsa ir žuvis užtikrina reikalingą baltymų kiekį, o virti ryžiai ar bulvės padeda sumažinti virškinimo trakto apkrovą. Taip pat rekomenduojama vartoti daug vandens – bent 1,5–2 litrus per dieną.

Ko vengti ilguoju laikotarpiu?

Net ir praėjus kuriam laikui po operacijos, reikėtų riboti labai riebius, keptus, aštrius maisto produktus, kurie gali sukelti viduriavimą ar diskomfortą. Be to, reikėtų vengti greito maisto, konditerijos gaminių su daug riebalų, gazuotų ir alkoholinių gėrimų.

Mitybos režimo svarba

Be patiekalų sudėties, labai svarbus ir valgymo režimas. Reguliarus valgymas mažomis porcijomis padeda žarnynui sklandžiau apdoroti maistą ir apsaugo nuo staigių tulžies išsiskyrimo pokyčių. Taip pat svarbu neskubėti, gerai sukramtyti maistą.

DUK

Ar galima valgyti riebalus po operacijos?
Taip, bet tik nedideliais kiekiais ir vengiant kepimo aliejuje. Geriausia rinktis alyvuogių aliejų ar avokadą.

Kiek laiko reikia laikytis specialios dietos po operacijos?
Dažniausiai speciali dieta rekomenduojama pirmuosius 2–3 mėnesius, tačiau sveikatos specialistai siūlo ilgainiui rinktis subalansuotą, lengvai virškinamą mitybą.

Ar galima vartoti pieno produktus?
Taip, bet geriau rinktis liesus – kefyrą, jogurtą, varškę, vengiant riebių sūrių ar grietinės.

Ar reikėtų vengti kavos?
Kava gali sukelti virškinimo diskomfortą, todėl ją patartina vartoti saikingai ir stebėti organizmo reakciją.

Kai valgymas tampa malonesnis

Gyvenimas be tulžies pūslės reikalauja šiek tiek daugiau dėmesio mitybai, tačiau laikantis rekomendacijų galima išvengti diskomforto ir mėgautis pilnaverte mityba. Palaipsniui organizmas pripranta, o žmogus atranda tinkamiausią maisto balansą, kuris padeda jaustis lengvai ir sveikai.