Žarnyno uždegimas – ką valgyti, kad sau padėtum?

Žarnyno uždegimas yra rimta sveikatos problema, galinti sukelti skausmą, diskomfortą, viduriavimą, nuovargį bei gyvenimo kokybės suprastėjimą. Dažniausiai ši būklė pasireiškia sergant opiniu kolitu, Krono liga ar kitomis uždegiminėmis žarnyno ligomis. Nors vaistai yra pagrindinė gydymo priemonė, labai svarbi ir tinkamai pritaikyta mityba. Būtent ji gali padėti sumažinti simptomus, palaikyti virškinimo sistemos balansą ir netgi pagerinti gydymo rezultatus.

Kodėl mityba tokia svarbi sergant žarnyno uždegimu?

Žarnyno gleivinė uždegimo metu tampa jautresnė ir pažeidžiamesnė. Netinkami produktai gali sukelti papildomą dirginimą, skatinti uždegimą ir apsunkinti virškinimą. Tuo tarpu subalansuota mityba padeda sumažinti uždegiminius procesus, aprūpina organizmą reikalingomis maistinėmis medžiagomis ir suteikia energijos kovoti su liga.

Kokius produktus rekomenduojama rinktis?

Pagrindinė taisyklė – rinktis lengvai virškinamus, mažiau dirginančius maisto produktus. Tai gali padėti išvengti nereikalingo žarnyno streso.

  • Virti ir garinti patiekalai: sriubos, troškiniai, garuose virta mėsa ar žuvis lengviau pasisavinami ir nedirgina žarnyno.
  • Baltymai: vištiena, kalakutiena, kiaušiniai, liesa žuvis. Baltymai būtini audinių atstatymui.
  • Sudėtingi angliavandeniai: balta ryžių košė, avižos (jei toleruojamos), bulvės.
  • Pienas ir pieno produktai: jei netoleruojamas laktozės, rekomenduojami be laktozės produktai ar augaliniai pakaitalai.
  • Daržovės: morkos, cukinijos, moliūgai, brokoliai – visada termiškai apdorotos.
  • Vaisiai: bananai, obuoliai be žievelės, kriaušės, kepti obuoliai.

Produktai, kurių geriau vengti

Kai kurie produktai gali paūminti simptomus ir skatinti uždegiminius procesus. Rekomenduojama riboti arba visai vengti šių produktų:

  • Riebūs ir kepti patiekalai, kurie sunkiai virškinami.
  • Aštrus maistas, galintis dirginti žarnyno gleivinę.
  • Pupelės, lęšiai, kopūstai – dėl dujų kaupimosi ir pilvo pūtimo.
  • Perdirbti maisto produktai, kupini priedų, dažiklių, konservantų.
  • Alkoholis ir gazuoti gėrimai.
  • Kofeinas – gali skatinti viduriavimą.

Gėrimų pasirinkimas sergant žarnyno uždegimu

Labai svarbu užtikrinti pakankamą skysčių kiekį. Viduriuojant organizmas netenka daug skysčių ir elektrolitų, todėl rekomenduojama gerti:

  • Paprastą vandenį mažomis porcijomis, bet reguliariai.
  • Ramunėlių, mėtos ar pankolio arbatą – jos ramina virškinimo sistemą.
  • Specialius elektrolitų tirpalus, jei yra dehidratacijos požymių.

Mitybos dienoraštis – pagalba atrandant tinkamus produktus

Kiekvienas organizmas į maistą reaguoja skirtingai. Dėl šios priežasties verta vesti mitybos dienoraštį – užsirašyti, ką valgote ir kaip jaučiatės po valgio. Tai padės nustatyti, kurie produktai jums tinka, o kurie sukelia simptomų paūmėjimą.

Žarnyno draugiški mitybos įpročiai

Be tinkamų produktų pasirinkimo, svarbus ir valgymo būdas:

  • Valgykite mažesnėmis porcijomis, bet dažniau.
  • Stenkitės valgyti reguliariai – tuo pačiu metu kasdien.
  • Kruopščiai kramtykite maistą, kad palengvintumėte virškinimą.
  • Venkite persivalgymo, kuris apsunkina žarnyną.

DUK

Ar žarnyno uždegimo metu galima valgyti žalių daržovių?
Geriausia rinktis termiškai apdorotas daržoves, nes žalios gali dirginti žarnyną.

Ar pieno produktai tinka visiems pacientams?
Ne, jei yra laktozės netoleravimas, rekomenduojami be laktozės produktai arba augaliniai pakaitalai.

Kiek vandens reikėtų gerti?
Sergant žarnyno uždegimu rekomenduojama gerti daugiau skysčių, ypač jei pasireiškia viduriavimas.

Ar galima valgyti mėsą?
Taip, bet geriausia rinktis liesą mėsą, paruoštą virimo ar garinimo būdu.

Kai maistas tampa gydymo dalimi

Tinkamai pritaikyta mityba gali tapti neatsiejama gydymo dalimi. Žarnynas reaguoja į mūsų maisto pasirinkimus, todėl kiekvienas kąsnis gali turėti įtakos sveikatai. Sąmoningas požiūris į maistą leidžia sumažinti simptomus, pagerinti savijautą ir sustiprinti organizmą ilgesniam laikui.