Cinko nauda organizmui: kada ir kaip jo papildyti?

Cinkas – vienas svarbiausių mikroelementų žmogaus organizme, nors apie jį dažnai kalbama kur kas mažiau nei apie vitaminą C ar D. Šis mineralas dalyvauja šimtų fermentų veikloje, stiprina imuninę sistemą, palaiko odos, plaukų, nagų būklę ir net padeda kovoti su stresu. Tačiau kaip suprasti, kada jo trūksta ir kaip tinkamai papildyti organizmą?

Kodėl cinkas svarbus mūsų organizmui?

Cinkas atlieka daug svarbių funkcijų. Jis reikalingas:

  • Imuninei sistemai stiprinti;
  • Žaizdų gijimui pagreitinti;
  • Odos būklei palaikyti – ypač sergant akne, egzema, psoriaze;
  • Plaukų ir nagų augimui bei stiprumui;
  • Skonio ir kvapo pojūčiams palaikyti;
  • Spermos kokybei ir vaisingumui vyrams;
  • Virškinimo fermentų veiklai ir insulino gamybai;
  • Antioksidacinei apsaugai nuo laisvųjų radikalų.

Be cinko sutrinka daugybė organizmo funkcijų – todėl net ir nedidelis trūkumas gali turėti juntamų pasekmių.

Kaip atpažinti cinko trūkumą?

Cinko trūkumą iš pradžių sunku atpažinti, nes simptomai dažnai būna nespecifiniai. Tačiau ilgainiui gali pasireikšti:

  • Silpnesnis imunitetas – dažnesni peršalimai, infekcijos;
  • Plaukų slinkimas, lūžinėjantys nagai;
  • Odos bėrimai, aknė, vangus žaizdų gijimas;
  • Prastas apetitas, skonio ir kvapo pojūčių sumažėjimas;
  • Lėtinis nuovargis ir koncentracijos stoka.

Rizikos grupėje atsiduria vegetarai ir veganai, senjorai, nėščios moterys, žmonės, sergantys virškinamojo trakto ligomis arba vartojantys daug alkoholio.

Kokie yra natūralūs cinko šaltiniai?

Organizmas pats cinko negamina, todėl svarbu užtikrinti pakankamą jo kiekį per mitybą. Gausiausi natūralūs šaltiniai:

  • Jautiena ir veršiena;
  • Kepenys, ypač jautienos;
  • Austrių ir kiti moliuskai (vieni iš turtingiausių cinku);
  • Kiaušiniai;
  • Moliūgų sėklos, sezamo sėklos, saulėgrąžos;
  • Grikiai, avižos, lęšiai, avinžirniai;
  • Riešutai, ypač anakardžiai ir migdolai.

Cinkas iš gyvūninės kilmės produktų pasisavinamas geriau, todėl vegetarams ir veganams rekomenduojama atidžiau stebėti šio mineralo kiekį racione.

Kada verta papildyti cinko atsargas papildais?

Jeigu pastebite cinko trūkumo simptomus arba esate rizikos grupėje, verta pasitarti su gydytoju ar vaistininku dėl papildų vartojimo. Taip pat rekomenduojama papildomai vartoti cinką šiais atvejais:

  • Sezono metu, kai dažnai sergate gripu ar peršalimu;
  • Aktyviai sportuojant – cinkas pasišalina su prakaitu;
  • Esant stipriam stresui ar nemigai;
  • Po antibiotikų kurso, kuris gali sutrikdyti žarnyno mikroflorą ir mineralų pasisavinimą;
  • Nėštumo ir žindymo laikotarpiu – pagal gydytojo rekomendacijas.

Cinko papildus reikėtų vartoti atsakingai – per didelės dozės gali sukelti šalutinį poveikį ar trukdyti kitų mineralų pasisavinimui (ypač vario).

Kaip pasirinkti tinkamą cinko formą?

Vaistinėse siūlomos skirtingos cinko formos – cinko gliukonatas, cinko citratas, cinko pikolinatas, cinko oksidas. Efektyviausiai įsisavinamos yra:

  • Cinko pikolinatas – geriausiai pasisavinamas ir tinkamas ilgesniam vartojimui;
  • Cinko citratas – švelnesnis skrandžiui, puikiai tinka jautresniems žmonėms;
  • Cinko gliukonatas – plačiai prieinama, tačiau kiek silpnesnio pasisavinimo.

Renkantis svarbu atsižvelgti į bendrą dienos normą: suaugusiam žmogui rekomenduojama apie 10–15 mg cinko per dieną, nebent gydytojas paskiria kitaip.

DUK

Ar galima cinką vartoti profilaktiškai?

Taip, ypač šaltuoju metų laiku ar esant nuolatiniam stresui. Tačiau rekomenduojama neviršyti dienos normos ir pasitarti su specialistu.

Ar vaikams galima duoti cinko papildų?

Galima, bet tik gydytojui rekomendavus. Vaikams taikomos mažesnės dozės, priklausomai nuo amžiaus ir sveikatos būklės.

Ar galima cinką vartoti kartu su kitais vitaminais?

Taip, bet svarbu žinoti, kad cinkas gali trukdyti pasisavinti variui, todėl kai kurie papildai siūlomi su šiuo mikroelementu kartu. Taip pat vengti kartu vartoti su didelėmis geležies dozėmis.

Kaip ilgai galima vartoti cinko papildus?

Paprastai rekomenduojama vartoti 1–3 mėnesius. Ilgalaikis vartojimas be pertraukų nerekomenduojamas be gydytojo priežiūros.

Natūralūs būdai palaikyti cinko lygį kasdienėje rutinoje

Norint palaikyti optimalią cinko pusiausvyrą organizme, nereikia iš karto griebtis papildų. Svarbiausia – subalansuota mityba. Įtraukite į racioną sėklų, riešutų, kiaušinių, mėsos, o vegetarams verta derinti augalinius produktus su vitamino C šaltiniais – tai padeda geriau pasisavinti cinką. Taip pat venkite perteklinio alkoholio vartojimo, nes jis slopina šio mineralo įsisavinimą. Reguliarus dėmesys savo kūnui – geriausia prevencija nuo trūkumo.